Palestina går vidare i Asian Cup mitt i det israeliska blodbadet hemma

TRT World

Palestinas kapten har sagt att hans lag har uppfyllt ”ett löfte till det palestinska folket” efter att ha nått utslagsrundorna i Asian Cup för första gången.

3-0-segern över Hong Kong i tisdags var också deras första vinst i tävlingens historia och tillräckligt för att klämma sig in i de sexton sista som ett av de fyra bästa tredjeplacerade lagen.

Oday Dabbagh var hjälten i Doha med två mål och vid slutsignalen firade Palestinas spelare och personal på planen, kramades och viftade med flaggor.

Förenade Arabemiraten gick vidare på andra plats i grupp C trots att de förlorade med 2-1 mot gruppvinnaren Iran.

Palestinas seger kom mot bakgrund av Israels brutala krig mot det belägrade Gaza.

Spelare och personal har förlorat nära och kära till den israeliska aggressionen.

Kapten Musab Al-Battat sa att hans män hade gjort ”ett löfte som vi gav till det palestinska folket”.

”Jag skulle vilja tacka alla som stöttat oss”, sa han. ”Vi lyckades få ett leende på ansiktena på de som följer oss… i eller utanför Palestina.”

Ett ögonblicks tystnad före matchen översvämmades av rop om ”Fri Palestina”.

Inget lag hade spelat fler Asian Cup-matcher utan vinst än Hongkong [12 matcher] eller Palestina [åtta], men seger skulle ge båda sidor en chans att ta sig till de sexton senaste.

I den 12:e minuten gjorde Palestina mål när Battat gjorde ett överlappande lopp från högerbacken och skickade ett inlägg i boxen, som Dabbagh nickade i mål.

På väg över till sina fans för att fira, höjde spelarna sina händer för att göra V-tecken.

’Allt är möjligt’

Under hela matchen stödde de 6 568 personerna på Abdullah Bin Khalifa-stadion nästan helt Palestina, som på de flesta arenor under lagets kampanj.

Men ett tätt och bullrigt block av rödklädda Hong Kong-fans gav en oändlig uppmuntran för elritsa från södra Kina.

Minuter in i andra halvlek fördubblade Palestina sin ledning, Battat återigen leverantören från högerkanten, denna gång tog Zeid Qunbar upp honom på en generös inbjudan att göra mål.

Palestina fick en trea efter timmen, Tamer Seyams långdistansinsats slog ribban och föll till Dabbagh, som knackade in sin andra av matchen.

De blev skrämda under den åttonde minuten av tilläggstid när domaren Shaun Evans tilldömde Hongkong en straff efter en VAR-granskning för en handboll av Battat.

Men Evertons målspark dunkade mot ribban när Hongkong gick hem, slagen men stolt.

Den vinnande tränaren Makram Daboub sa att hans lag ”visste att den här matchen var avgörande… speciellt när det gäller de nuvarande omständigheterna som Palestina går igenom”.

Inför nästa omgång sa han att han var realistisk inför utmaningen, men att hans lag var ”mycket säker på vår förmåga, och allt är möjligt i den andra omgången”.

Hongkongs tränare Jorn Andersen beklagade sitt lags oförmåga att göra mål i matchens inledningsskede, vilket kan ha förändrat tävlingens hy.